Mammalia |
Cetartiodactyla |
Balaenopteridae
Umwelt: Milieu / Klimazone / Tiefenbereich / Verbreitungsgebiet
Ökologie
Pelagisch; ozeanodrom (Ref. 75906); tiefenbereich 0 - 616 m (Ref. 83346). Tropical; 90°N - 90°S, 180°W - 180°E
Circumglobal. [Arabian Sea population: EN, D; Oceania population: EN, A1ad: IUCN 2010 (Ref. 84930)].
Länge bei der ersten Reifung / Größe / Gewicht / Alter
Geschlechtsreife: Lm ?  range ? - ? cm Max length : 1,890 cm TL Männchen/unbestimmt; (Ref. 936); max. veröff. Gewicht: 35.0 t (Ref. 1394)
They migrate from tropics (breeding areas) to polar or sub-polar regions, reaching the ice edges in both hemispheres (feeding areas); their migrations take them through oceanic zones (Ref. 1394). Maximum depth from Ref. 122827. Feed and breed in coastal waters, often near human population centres, and this helps make them one of the most familiar of the large whales. Feeds on krill and small schooling fish (Ref. 1394). According to a study in the Philippines, Babuyan Islands (121°36’00", 19°18’00) was verified as a breeding ground for this species, and humpback whale songs were recorded during this season. Social groups observed were lone adult, mother-calf pairs, two adults, mother-calf-escort, and a surface active mating group of 3 to 4 individuals (Ref. 77119). Adults length 1600 cm in Ref. 1394. Threats to this species are dynamite and cyanide fishing, pollution, and intrusion of foreign commercial fishing vessels (Ref. 77119), unregulated fishing activities of Taiwanese vessels, i.e. long-line and drift net fishing, and unconfirmed reports of pirate whaling (Ref. 77118). There were nine distinctive themes of humpback whale songs identified wherein 7 of which were common in the Philippines and Hawaii (Ref. 77118). Feeds and breeds in coastal waters, often near human population centres, and this helps make them one of the most familiar of the large whales. They migrate from tropics (breeding areas) to polar or sub-polar regions, reaching the ice edges in both hemispheres (feeding areas); their migrations take them through oceanic zones (Ref. 1394). They prefer warm shallow waters to breed, usually near offshore reefs, islands, or continental shores. Feeding grounds are characterized by cold, productive, shallow waters (Ref. 122680). Feeds on krill and small schooling fish (Ref. 1394). According to a study in the Philippines, Babuyan Islands (121°36’00", 19°18’00) was verified as a breeding ground for this species, and humpback whale songs were recorded during this season. Social groups observed were lone adult, mother-calf pairs, two adults, mother-calf-escort, and a surface active mating group of 3 to 4 individuals (Ref. 77119).
Babuyan Islands (121°36’00", 19°18’00"), Philippines was verified as a breeding ground for this species. During this season social groups observed were lone adult, mother-calf pairs, two adults, mother-calf-escort, and a surface active mating group of 3 to 4 individuals (Ref. 77119). Associated activities involved cows with young calves escorted by males, aggressive competitive behavior, and singing (Ref. 78067).
Jefferson, T.A., S. Leatherwood and M.A. Webber 1993 FAO species Identification Guide: Marine Mammals of the World. Rome, FAO. 320 p. + 587 figures. (Ref. 1394)
IUCN Rote Liste Status
(Ref. 130435: Version 2025-2 (Global))
CITES Status (Ref. 108899)
Bedrohung für Menschen
Nutzung durch Menschen
Fischereien: kommerziell
FAO - Fischereien: Artbeschreibung, landings search; Publication: search | FishSource | Das Meer um uns herum
Tools
Mehr Information
PhysiologieSauerstoffverbrauch
MenschenbezogenBriefmarken, Münzen, Verschiedenes.
Internet Quellen
Schätzungen auf der Grundlage von Modellen
Widerstandsfähigkeit (Ref. 69278): |
hoch, Verdopplung der Population dauert weniger als 15 Monate. (K=0.25-1.96; tm=6) |
Anfälligkeit der Fischerei (Ref. 71543) |
High vulnerability (60 of 100). |
Preiskategorie (Ref. 80766): |
Unknown. |